Legenda vagyok ( I Am Legend ) Rendező: Francis Lawrence Író: Mark Protosevich, Akiva Goldsman Zeneszerző: James Newton Howard ...

Főoldal » , , , , , » Krónikák a romok közül, 2. rész: Az ember és a kutyája – Legenda vagyok

Krónikák a romok közül, 2. rész: Az ember és a kutyája – Legenda vagyok

Legenda vagyok
(I Am Legend)

Rendező: Francis Lawrence
Író: Mark Protosevich, Akiva Goldsman
Zeneszerző: James Newton Howard

Főszereplők: Will Smith, Alice Barga, Charlie Tahan, Dash Mihok, Joanna Nurnata

Magyar megjelenés: 2008. január 3.
Magyar DVD és Blu-Ray megjelenés: 2008. november 4.

Játékidő: 100 perc
Alternatív verzió: 104 perc

IMDb-lap

Még hajdanán, amikor beleszerettem a filmekbe és az általuk nyújtott élménybe, elsők között tekintettem meg ezt az alkotást, igazából teljesen véletlenül. Éppen játszotta a TV és Én még soha nem is hallottam róla, de már az eleje beszippantott. Örök élmény marad, mint első nagyobb filmes rettegésem :P
Nem sokkal később elkezdtem eredeti lemezen megvásárolni a filmeket, természetesen elsősorban a kedvenceket. Nem volt kérdés, azonnal bezsákoltam ezt is! Mondanom sem kell, 3-4 havonta 1x minimum megnézem :D

1. A TÖRTÉNET:

Mielőtt bele csapnék a lecsóba, leszögezném, nagy rajongója vagyok az eredeti, Richard Matheson féle Legenda vagyok könyvnek. Nagyon jó kis novella, bátran ajánlom mindenkinek, de! senki ne ahhoz igazítsa a filmes elvárásait. Noha az alap koncepció ugyanaz, a megvalósítás teljesen más.
(Itt jelenleg csak a 2007-es filmre koncentrálok, mert összesen 3 feldolgozás készült belőle: Az utolsó ember a Földön (1964), Az Omega ember (1971) és a szóban forgó 2007-es. Mint, oly sok mindenből, ebből is van Asylumos feldolgozás, de inkább próbáljuk elfelejteni.)

A film elején, még amíg a stúdiók logói pörögnek, kapunk egy kisebb televíziós beszélgetést, többek között Dr. Alice Krippinnel, aki a film szerint megalkotta a rák ellenszerét.

~A példát, amit felhozott a sofőrről, pont azért volt tökéletes, mert ritkán, de a rendőrök között is vannak őrültek. Ez is egy ilyen eset volt, csak vírussal.~

 A műsorvezető kicsit kétkedő kérdésére Dr. Krippin magabiztos választ ad és ezzel elsötétül a kép, majd ugrunk 3 évet és New York poszt-apokaliptikus látképe fogad. 

~Nem tudom elégszer elmondani, imádom az ilyen megoldásokat :D ~

Néhány jelenetben bemutatják nekünk Manhattan lepusztult utcáit, amit, lassan de biztosan visszafoglal a természet. A rozsdás, 3 éve ugyanott vesztegelő autóroncsok, a karantén zónát hirdető táblák és szakadt molinók, a bezárt vagy betört kirakatok, minden tökéletesen adja vissza a kihalt város, borzongató érzését. Ehhez jön a csönd, a tücsökciripelés, néha egy-egy állat kiáltása a távolból. 

~Még egy Batman Superman ellen posztert is kapunk :P ~


Ezek után természetellenes, de nosztalgikus hang töri meg a csendet. Egy sport autó száguld veszettül a kihalt utakon, mikor egy őz csorda ugrik eléjük. Dr. Robert Neville és kutyája, Samantha rögtön üldözőbe is veszi a csordát, friss hús reményében, de tervét egy oroszlán család hiúsítja meg. 

~Hát az anya oroszlánnak kicsit torz feje volt, de tudjuk be születési rendellenességnek :D Egyébként pontosan nem lett elmondva honnan jöttek az állatok, de gondolom a Central Parki állatkertből többek között vagy alagutakon keresztül. Ugye a hidakat felrobbantották, és Manhattant víz veszi körbe.~

Szépen lassan ránk köszönt az első naplemente, bemutatják nekünk Neville házát, ami inkább hasonlít egy erődre, óvintézkedéseit a szörnyek ellen és megint kapunk egy-két perc bekattanást.
A hideg rázós hangokkal teli éjszaka és a reggeli rutin után lemegyünk a ház alatt fekvő laborba és megismerjük a benne folyó kutatásait, melynek egyetlen célja van: Az ellenszer előállítása.
A film első nagyobb akciójelenete nem okoz csalódást, számomra talán a legfeszültebb jelenetsor az egész filmben, nem utolsó sorban pedig teljes valójukban is lehet látni a fertőzötteket végre. Ráadásul egy egész hordányit. :P
A „tövig rágod a körmöd” történések után Neville elfog egy fertőzött nőt, hogy tesztelje rajta az új vakcinát.

~Irdatlan ijesztő visítozásuk van a szörnyeknek, főleg ha jól feltekert hangerővel nézi az ember :D ~

Itt kapunk újabb nyugis jeleneteket, de hamar beindulnak az események. Kiderült, hogy a szörnyek nem is olyan hülyék, mint gondoltuk, Neville nem bírja tovább és teljesen elborul, és az sem segít rajta, hogy picivel több, mint 3 év után megtörténik az, amiben talán már sohasem bízott.
A film vége pedig egy remekül összerakott, ijesztő és szomorú végjátékban csúcsosodik ki. 

~Hadd jegyezzem meg, a lemezen két féle befejezés van. Az egyik nem, a másik kifejezetten a folytatás reményében készült el, ami sajnos eddig nem adott életjelet magáról.~

Volt a film során 3 darab, rövidke flashback részlet is, Neville családjának a sorsáról és, hogyan szerzi meg a kutyát és a pillangó motívumról, ami sokat a történethez nem tett hozzá, de én kifejezetten élveztem. Örülök, hogy erre is fordítottak azért figyelmet a készítők.

~A filmbeli lányát –Marley Nevillet – Will Smith saját lánya játszotta  ~

2. A SZÍNÉSZEK JÁTÉKA:

Ebben a filmben nem fulladunk bele a karakterekbe, ezt leszögezhetem.

Természetesen Will Smith játéka volt számomra a legkiemelkedőbb. Kifejezetten jól alakította a magányában és fájdalmában tengődő túlélőt és az érzelmesebb jelenetekben is tökéletesen helytállt.

Másodsorban a film második legtöbbet szereplő karakterét emelném ki, Alice Bragát, vagyis Anna-t. Fogalmam sincs, hogy a csudában élt túl idáig egy kisgyerekkel az oldalán, de minden elismerésem. :D A színésznőt ebben a filmben láttam először, de rögtön szimpatikussá vált nekem. Szeretem a nem élvonalbeli színészeket.
Az alakítása is rendben volt, nem tudnék bele kötni. Talán annyit, hogy egy kicsit lehetne élettel telibb az arcjátéka, de ennél rosszabb alakításokat is ismertek már el :D

Na és persze Samanthát se hagyjuk ki a sorból, Neville hűséges társát.

3. A LÁTVÁNY:

Hát túl sok látvány elem nem volt a filmben. Az állatok többé-kevésbé jól meg voltak csinálva, habár lehettek volna még jobbak.
Na és persze a fertőzöttek. Egytől-egyig mindegyik CGI figura, látszik is rajtuk. Sokszor olyanok, mintha gumiból lennének. Nem értem, hogy a vírus, hogyan növesztette meg őket, de egyébként ez engem nem zavart. Sok kritika érte a kinézetüket, de amit fentebb is említettem, el kell vonatkoztatni a könyvtől. Nekem tetszenek, ijesztőek!

4. A HELYSZÍNEK:

Imádom New Yorkot! Amikor él, de amikor halott… paradicsom lenne a számomra. :D A film utolsó  jeleneteinek a kivételével az egész a világ egyik legnagyobb városában játszódik. Nagyon-nagyon jól meg lettek építve a díszletek, a lepusztultság, a romok, minden 5 csillagos! Nem találok rajta olyat, ami ne tetszene. Ráadásul a készítők tényleg helyben forgattak, egy ideig még az utakat is lezárták nekik, és rengeteg díszlet is igazi volt!

5. A FILM ZENÉJE:

Egy-két dallam kivételével nem nagyon fogott meg egyik szám sem a filmben. A kedvencem amikor Neville golfozik a vadászgépről, és ami az alatt megy, de ennyi. Tényleg sajnálom, mert lehettek volna jó poszt-apokaliptikus zenék is :/

6. ÖSSZEGZÉS:

Nem mondom, hogy tökéletes film, de tökéletesen élvezhető! Számomra alap mű marad, már csak a szép emlékek miatt is. Ha másra nem, a maga 94 perces játékidejével - stáblistát leszámítva - tökéletes kikapcsolódás lehet egy fáradt nap végén :)  

Megadom neki a 8/10-et!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Facebook

Üzemeltető: Blogger.

Rendszeres olvasók