Underworld: A vérfarkasok lázadása ( Underworld: Rise of the Lycans ) Rendező: Patrick Tatopoulos Író: Len Wiseman, Danny McBride,...

Főoldal » , , , , , , , , , , , » A vérnél csak a bosszú édesebb - Underworld: A vérfarkasok lázadása (2009)

A vérnél csak a bosszú édesebb - Underworld: A vérfarkasok lázadása (2009)

Underworld: A vérfarkasok lázadása
(Underworld: Rise of the Lycans)

Rendező: Patrick Tatopoulos
Író: Len Wiseman, Danny McBride, Dirk Blackman, Howard McCain, Robert Orr
Zeneszerző: Paul Haslinger

Főszereplők: Michael Sheen, Rhona Mitra, Billy Nighy, Steven Mackintosh, Kevin Grevioux, Davis Aston, Elizabeth Hawthorne

Magyar megjelenés: 2009. január 22.
Magyar DVD és BD megjelenés: 2009. május 26.

Játékidő: 92 perc

IMDb-lap
Számtalan okból robbanhat ki háború két nép között. A leggyakoribbak a területi és hatalomszerzési csatározások, de vannak politikai ellentétek, félreértések és persze a félelemből eredő fegyverkezések is.
Már pedig ha tetszik, ha nem, ebben a filmben a félelem az, ami eljuttatta a két fajt egy „végtelen háború” kellős közepére, és amit az Istennek se tudnak lezárni végre.
De nézzük is meg hogyan kerültek az első két filmből jól ismert szakadék szélére!

1. A TÖRTÉNET:

A főcím előtt Sonja elmeséli nekünk dióhéjban a lycanok eredetének a történetét és hogy Viktor milyen módon használta fel őket a saját védelmükre. De mennyi ideje ennek már…

~Imádom az Underworld-filmek elején lévő kis bevezetéseket, összefoglalókat, mintha tényleg csak egy sorozat újabb epizódját nézném.~

A rögtönzött történelem óra után egy sötét és ijesztő erdőben találjuk magunkat, ahol Sonja vágtat veszettül William ivadékai elől menekülve.
Ez idő alatt a várban dolgozó Lucian, amint meghallja az őrök kiabálását, fegyvert ragad, és a várfalra siet, hogy segíthessen a lánynak biztonságosan bejutni a kapun.

~Sonja sisakját két oldalról érintő és szikrázó nyíl azért nagyon menő volt!~

A kezdeti izgalmak után Viktor kioktatja Luciant a viselkedéséről, majd Sonját, hogy mennyire nincs ez így jól és nem ez lenne a dolga trónörökös lévén. Na meg persze mennyire szereti…
Azonban a lány nem foglalkozik apja intéseivel és még aznap este titokban találkozik a szeretőjével, Luciannal.

~Kicsi fricska ez az élettől. Viktor amennyire nem akarja, pont olyan erősen válik valóra a két vérvonal egyesülése.~

A meghitt együttlét után Lucian bevallja Sonjának a tervét, de a lány próbálja lebeszélni szerelmét róla, miszerint ez nagyon veszélyes.
A Tanácsban feltűnik Sonja távolléte, így Viktor elküldi Tanist, hogy keresse meg és hozza a színe elé, ám az írnok valami olyasmi szemtanúja lesz, ami mindent megváltoztathat.

~Van ott elég döntéshozó vérszopó, nem értem miért fontos annyira a lány... Vagyis, értem, Viktor gyereke, örökös, középkor, stb. De több mint egy évszázada nem békéltek meg azzal, hogy Ő nem a tanácsterembe való? Lehet, hogy később megjött volna a kedve hozzá.~

Következő nap Sonja újra ki akar menni a falakon túlra, hogy fogadja az érkező vendégeket, hiába adja át Tanis Viktor parancsát, miszerint ne menjen. A lány makacsul ellent szegül apja akaratának és ezzel valami olyasmit indít el, amire sosem gondolt volna.

~Makacs, mint Selene, nem véletlenül hasonlítgatják mindig őket.~

Lucian még a várfal mögül is megérzi a közelgő veszélyt, de a figyelmeztetése ellenére is csak kinevetik, így egymaga lendül akcióba.
Egy újabb izgalmas és harcias jelenetsor után a férfi rájön valamire, amit a hasznára is fordíthat, de Viktor végleg elvesztette a belé vetett bizalmát, így tömlöcbe veti. Itt megismerkedik az átváltoztatás előtt álló emberekkel és a rabságban sínylődő farkasokkal, akiket nem akar itt hagyni megrohadni, így mindenkit maga mellé állít tervében.

~Annyira hideg rázós jelenetek ezek, nagyon-nagyon el lettek találva!~

Újabb nemesek érkeznek a várba, de nem minden úgy alakult, ahogy Viktor szerette volna, ráadásul Luciant sem tudták megállítani terve végrehajtásában.

~Bírom, hogy mindig mondják, hogy Halálosztók így meg úgy, de amikor harc van, néha-néha jön egy maroknyi és azt is pillanatok alatt leverik. Jó, a végén van, hogy nem, de mindenki tudta, hogy mi lesz annak a harcnak a kimenetele… Ezért problémás előzmény filmet utólag forgatni.~

Tanácstalanságában és félelmében Viktor erőszakkal, de kiderít egy szörnyű igazságot, Lucian sereget szervez, és amikor megtudja, hogy szerelme apja mit tett elhatározza, hogy visszamegy a várba. Mivel Viktor pontosan erre számított, csapdát állított Luciannak és türelmesen várt.
Innentől kezdve dominó módjára indulnak be az események és megkapjuk talán a franchise egyik legjobb fináléját, ami noha rengeteg kérdést vett fel, de nem hagyja lankadni a figyelmet.

~Noha ebben a részben szó nem esik róla, de az első részben megtudjuk Viktor mennyire félt a két vérvonal egyesülésétől, annyira, hogy bármire képes lenne, hogy megakadályozza azt. Ja és még arra nagyon kíváncsi lennék, hogy Viktor hogyan keveredett ki abból a helyzetből ahova került? Meg milyen tenger van ott nem messze tőlük? Brassót emlegették, hogy Lucianék felforgatták, ami Románia közepe, ráadásul a Duna se arra folyik! De ez legyen a legnagyobb probléma.~

2. A SZÍNÉSZEK JÁTÉKA:

Nem kérdés, Bill Nighy újfent remekelt ebben a szerepben! Talán, sőt bizton állíthatom, hogy sokkal jobb volt, mint az első részben, igaz jóval több játékidő is állt rendelkezésére.
Hihetetlen arcjátéka van ennek az embernek, a hangsúlyozása és az átélése is dicséretre méltó. Ijesztően jól alakította Viktort, a maga megtört, de kegyetlen valójában, amit az első részben ennyire észre sem lehetett venni rajta.

Második helyre a Sonját játszó Rhona Mitrat helyeztem, akit simán nevezhetnénk „pót” Selenének is. Habár Kate-t jobban szeretem egy fokkal, Rhonára sem lehet panaszom. Nem csodálom, hogy Viktor Seleneben látta Sonját...
Rajta kevésbé éreztem a keménységet, inkább érzelmes jellem volt, és jobban is tudta érzékeltetni azt a néző felé mint Kate az olyan jelenetekben, de ez csak előnyére válik szerintem a filmnek!

Azért ne hagyjuk ki Steven Mackintosht se, aki Tanist alakította ebben a részben is.
A karaktere feltűnt már egy rövidebb időre az előző etapban, de mint sok más fontosabb karakter, Ő is itt kapott nagyobb szerepet.
Ez a pali valami szenzációs! Nagyon szeretem az olyanokat, akik csak a saját javukat tartják szem előtt, nem foglalkozva semmivel és senkivel. Na Tanis pont ilyen! A színész sokat sejtő és sunyi arckifejezései csak fokozzák a nézőben azt az érzést, hogy sose tudhatjuk, mikor szúr hátba valakit.

Persze a Luciant alakító Michael Sheen is remek szereplést nyújtott, - ugyancsak jobbat, mint az első részben, bár Ő ott plusz pont volt számomra - de sajnos már nem fért bele a TOP 3-ba.

3. A HELYSZÍNEK:

Majdhogynem az egész film egy helyszínen játszódik, de még sem fullad egyhangúságba!
A középkori Corvinus kastély a maga ridegségével, vészjósló atmoszférájával és nedves falaival autentikusan megteremtette azt a régi hangulatot, ami szöges ellentétben áll az első két rész stílusával, de igazából ez illik a filmekhez igazán!
Voltak utalások a vámpírok előtti korszakra is, mint például az a régi freskós terasz, ami olyan benyomást keltett, mintha le akarták volna rombolni, de csak félig jutottak vele. Végülis a vámpírok Isten ellenes lények…
Annak a kastélynak is szívesen megnézném az eredetét, mint annyi mindennek ebben az univerzumban. Mi lehet vele az ötödik rész történései alatt?

4. A LÁTVÁNY:

Vitathatatlan, hogy részről-részre egyre jobb, nagyobb és látványosabb.
Persze, a kor előre haladtával ez értelemszerűnek hat, de láttunk pár éves filmeket is csapnivaló CGI effektekkel.
Viszont itt, mind a farkasok, a vár, a hegyek, a vér, minden remek munka lett. Már ki merem mondani: Meg vagyok elégedve!

5. A FILM ZENÉJE:

Ennek a résznek van a legjobb soundtrack albuma! Érzelmes, pörgős, feszült és epikus zenék sora váltja egymást, személyes kedvencem!

6. ÖSSZEGZÉS:

Talán a franchise egyik legerősebb darabja a Vérfarkasok lázadása, ami újra visszahozza az első részből jól ismert atmoszférát és hangulatot. Az utolsó jelenet miatt nem ajánlott ezzel kezdeni, de ha esetleg újranézed az egészet, akkor nyugodtan kezdhetsz ezzel, sőt!

~Tetszik, ahogy körbe ért a 3 rész és a vége összekapcsolódik az elejével. Sajnos a 4. résszel egy teljesen, de egyáltalán nem rosszabb szálat kezdtek követni, de erről később.~

Megadok neki egy 9/10-et!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Facebook

Üzemeltető: Blogger.

Rendszeres olvasók